mac-devices

VPN nodig voor Mac?

Nu vrienden verwijzen

Deze handleiding leidt u door de stappen die nodig zijn om ExpressVPN voor Mac in te stellen op uw Mac OS X. NB: voor deze app is Mac OS X 10.10 (Yosemite), 10.11 (El Capitan)10.12 (Sierra), of 10.13 (High Sierra) nodig.

U kunt zien wat uw Mac versie is door te klikken op Over deze Mac in het Apple menu dat u vindt in de linker bovenhoek van uw scherm.

Heeft u liever een handmatige installatie? Hier vindt u de aanwijzingen voor Mac OpenVPN en Mac L2TP.

Spring naar hoofdstuk

De app downloaden
Uw activatiecode vinden
De app installeren
ExpressVPN instellen
Verbinden met een VPN serverlocatie
De verbinding met de VPN serverlocatie verbreken
Een andere VPN serverlocatie kiezen
Overschakelen naar een ander VPN protocol

ExpressVPN activeren en verbinden bij het opstarten
De VPN Snelheidstest gebruiken
Verbinding per app (split-tunneling) gebruiken
Optioneel: De menubalk gebruiken
De Spotlight zoekfunctie gebruiken om direct te verbinden
De ExpressVPN browser extensie gebruiken
Toegang tot een printer en gedeelde mappen in een local area network
De app deïnstalleren

De app downloaden

Open de Welkomst e-mail die u heeft ontvangen toen u zich aanmeldde voor ExpressVPN. Klik op de link in de e-mail.

open the welcome email

Wanneer u de link niet kunt vinden, kunt u hier inloggen op uw account.

log in to expressvpn.com

Nadat u op de link in de welkomst e-mail hebt geklikt of hebt ingelogd op de website, klikt u op ExpressVPN instellen op de pagina Actieve Abonnementen. Zo komt u op de Downloads pagina.

set up expressvpn

Klik op het Mac gedeelte. Klik op de DOWNLOAD button om het downloaden van uw app te starten. Sluit het venster niet! Voor de volgende stap hebt u dit nog nodig.

download mac app version 6

Wanneer u een oudere versie van ExpressVPN wilt downloaden en gebruiken klikt u op Toon alle versies, u kunt dan kiezen welke versie van de app u wilt downloaden. Hier vindt u de installatiehandleiding voor andere ExpressVPN Mac apps.Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.Terug naar boven

Uw activatiecode vinden

Om ExpressVPN op uw Mac computer te kunnen gebruiken hebt u uw activatiecode nodig. Laten we die even naar het klembord kopiëren.

Om uw activatiecode naar het klembord te kopiëren klikt u op het code kopiëren icoontje in de rechter bovenhoek van het vakje waar de code in staat. Later moet u dit namelijk nog ergens invullen.

click to copy activation code

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

De app installeren

Zoek het downloadbestand op uw computer en open het. Er opent een venster met de tekst , “Dit pakket runt een programma om vast te stellen of de software kan worden geïnstalleerd.” Klik op Doorgaan.

continue to install the package

U wordt door de stappen geleid die nodig zijn om de ExpressVPN software te installeren. Klik op Doorgaan.

screenshot of installer welcome screen

Het ExpressVPN installatieprogramma vraagt u om een schijf te kiezen waar u de ExpressVPN software wilt installeren. Kies een schijf en klik dan op Doorgaan.

screenshot of install destination

Het installatieprogramma vraagt u om op Installeren te klikken om de installatie uit te voeren. Klik op Installeren.

screenshot of standard install

Voer uw Mac gebruikersnaam en wachtwoord in om de installatie te autoriseren, klik daarna op Software installeren.

enter-mac-credentials

Het volgende venster ziet u ALLEEN als u ExpressVPN al eerder op uw Mac geïnstalleerd had. Als u dit scherm niet ziet, kunt u het volgende stukje overslaan.

• Kies Bestaande account behouden als u ExpressVPN opnieuw installeert met dezelfde activatiecode als de vorige keer.
  • Kies Bestaande account verwijderen en naar een ander account switchen als u een nieuwe activatiecode gebruikt.

Kies Doorgaan.

screenshot of existing account options

Het volgende scherm biedt u de mogelijkheid om anoniem analyses over uw VPN verbindingen met ons te delen; zo kunnen wij onze dienstverlening sneller en betrouwbaarder voor u maken.

Wij zullen uw persoonlijke informatie nooit opslaan. Wij vinden uw privacy belangrijk; onze technici hebben veel moeite gedaan om een systeem te ontwerpen dat uw gegevens anonimiseert voordat ze onze servers bereiken.

Vink het vakje aan om het delen van anonieme snelheidstest gegevens en analyses te delen. Klik daarna op Doorgaan.

screenshot of anonymous-data-sharing preferences

U ziet nu een scherm dat zegt: “De installatie is gelukt.” Klik op Sluiten om de installatie af te ronden.

screenshot of successful installation

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

ExpressVPN instellen

Als de installatie is voltooid opent de ExpressVPN app vanzelf.

Plak uw activatiecode in het ExpressVPN opstartscherm. Dat is de code die u hier gevonden had. U kunt plakken door Command + V in te drukken of met de rechtermuisknop op het rechthoekige veld te klikken en dan op Plakken. Klik daarna op OK.

screenshot of expressvpn setup

Als de activatie klaar is ziet u een scherm met “Succes!”  Klik op De app gebruiken.

screenshot of activation success

Gefeliciteerd! U kunt nu gebruik maken van al onze VPN serverlocaties.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Verbinden met een VPN serverlocatie

Om te verbinden met een VPN serverlocatie klikt u op de AAN Button. Standaard doet ExpressVPN een voorstel voor de locatie die u de optimale ervaring geeft, dit heet Smart Location.

click-on-button

Wanneer u het bericht VPN is AAN ziet op het scherm van de app kunt u vrij en veilig het internet op!

vpn-on

NB: één enkel ExpressVPN abonnement kan tegelijkertijd op vijf apparaten gebruikt worden, het maakt niet uit op welk platform. Wanneer u probeert om meer dan vijf apparaten tegelijk te gebruiken op één abonnement krijgt u het onderstaande scherm te zien:

error-simultaneous-connection-mac

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

De verbinding met de VPN serverlocatie verbreken

Om de verbinding met de VPN serverlocatie te verbreken klikt u op de AAN Button wanneer VPN actief is.

turn-vpn-off

Wanneer u het bericht “VPN is UIT” ziet weet u dat de verbinding verbroken is.

vpn-off

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Een andere VPN serverlocatie kiezen

Om een andere VPN serverlocatie te kiezen klikt u op Locatie kiezen; zo komt u in een lijst met VPN locaties.

choose-location

Om te verbinden met een serverlocatie klikt u op de naam van de locatie en daarna op de AAN button.  (U kunt ook verbinding maken door te dubbelklikken op de locatie).

De lijst met VPN locaties heeft drie tabbladen: Aanbevolen, Alle en Favorieten.

Op het tabblad Aanbevolen ziet u de selectie van ExpressVPN locaties waarmee u het best kunt verbinden.

mac-recommended-locations

Op het tabblad Alle staan de VPN serverlocaties gerangschikt op regio. U kunt de lijst uitklappen en dichtvouwen door te klikken op de driehoekige pijltjes. mac-all-locations

Het tabblad Favorieten heeft twee gedeeltes.”Onlangs verbonden” toont de drie locaties waar u het laatst mee verbonden bent geweest. “Favorieten” toont de locaties die u zelf als favoriet heeft opgeslagen door op het ster-icoontje naast de naam van de locatie te klikken.

mac-favorite-location

U kunt ook zoeken naar een door u gewenste serverlocatie door de zoekbalk te gebruiken. Om de zoekbalk te activeren drukt u Command + F in. In de zoekbalk typt u de naam van de door u gewenste serverlocatie en daarna dubbelklikt u in de zoekresultaten op de serverlocatie om ermee te verbinden.

mac-search-location

Na het verbreken van de verbinding met de serverlocatie van uw keuze kunt u weer terugkeren naar uw slimme locatie (de locatie die was aanbevolen voor de prettigste ervaring) door op SMART LOCATION te klikken.

smart-location

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Overschakelen naar een ander VPN protocol

Een VPN protocol is de manier waarop uw apparaat verbinding maakt met een VPN server. Het wisselen naar een ander protocol kan helpen om hogere verbindingssnelheden te bereiken.

Om naar een ander protocol over te schakelen klikt u op het hamburger menu (≡) en daarna op Voorkeuren. Zorg ervoor dat u niet met de VPN verbonden bent wanneer u dit doet.

mac select preferences

Op het tabblad Protocol kiest u het protocol dat u wilt gebruiken, daarna klikt u op OK.

mac protocol

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

ExpressVPN activeren en verbinden bij het opstarten

Om ExpressVPN te activeren en verbinden wanneer u uw Mac opstart:

1. Ga in de ExpressVPN app naar VoorkeurenAlgemeen.
  2. Onder Opstarten vinkt u de vakjes aan voor het activeren van ExpressVPN bij het opstarten, en voor het verbinden met uw laatst gebruikte VPN locatie.

Terug naar boven

De VPN Snelheidstest gebruiken

Om de VPN Snelheidstest te gebruiken moet u eerst de verbinding met de VPN verbreken.

Klik op het hamburger menu (≡) en daarna op  Snelheidstest.

mac speed test

In het scherm van de Snelheidstest klikt u op Test uitvoeren. Het uitvoeren van de test duurt een paar minuten.

Als de test is afgelopen kiest u de locaties met een HOGE SnelheidsindexLAGE Latency, en HOGE Download Snelheid.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Verbinding per app (split-tunneling) gebruiken

Met deze functionaliteit kunt u zelf bepalen welke apps de VPN gebruiken en welke niet, wanneer u met ExpressVPN verbonden bent.

NB: U moet eerst de verbinding met de VPN verbreken voordat u uw split-tunneling instelling kunt veranderen.

Om uw “Verbinding per app”-instellingen te veranderen klikt u op het hamburger menu (≡); daarna gaat u naar Voorkeuren….

Vink het vakje in het Verbinding per app gedeelte aan, klik daarna op Instellingen.

Hierna kunt u bepalen welke apps de VPN moeten gebruiken en welke niet, wanneer u met ExpressVPN verbonden bent.

VPN split tunneling settings

Split-Tunneling mogelijk maken

NB: Onderstaande instructies zijn alleen bestemd voor macOS High Sierra (10.13) gebruikers.

Volg de stappen die hierboven beschreven zijn, maar als het systeem daarom vraagt klikt u op Systeemvoorkeur openenen.

open system preferences

U ziet een melding “Systeem extensie geblokkeerd”. Klik op OK.

system extension blocked

In Systeem Voorkeuren klikt u naast Laden van systeem software van developer “ExprsVPN LLC” is geblokkeerd op Toestaan.

security privacy

Nu kunt u terug naar de app en de split-tunneling-instellingen veranderen.

DE DIEPTE IN: Meer leren over de functionaliteit Split-tunneling

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Wanneer u de ExpressVPN app niet via het hoofdvenster wilt gebruiken kunt u er ook voor kiezen om het te bedienen via de Menubalk. Dit biedt bijna dezelfde functionaliteiten als bediening vanuit het hoofdvenster.

Om de app alleen vanuit de Menubalk te bedienen: klik (terwijl het hoofd venster van de app te zien is) op het bureaublad op het ExpressVPN Menubalk icoontje en daarna op Voorkeuren.

select-preferences-menu

In het tabblad Geavanceerd kiest u Alleen Menubalk.

expressvpn mac menu bar

U kunt bovenstaande stappen herhalen om te kiezen of u ExpressVPN wilt gebruiken zowel vanuit Menubalk als Dock, alleen vanuit de Menubalk, of alleen vanuit de Dock.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

De Spotlight zoekfunctie gebruiken om direct te verbinden

Mac power gebruikers kunnen nu ook Spotlight zoekfunctie gebruiken om direct te verbinden met hun Favorieten, Aanbevolen, of Onlangs verbonden  serverlocaties.

Hoe verbindt u direct via Spotlight Search:

Klik op Command (⌘) + spatiebalk.

In de Spotlight zoekbalk typt u: Connect to [naam van de serverlocatie]

Kies de locatie waarmee u wilt verbinden en druk of dubbelklik op Return.

connect instantly with the spotlight search integration

Hiermee opent u de ExpressVPN app en wordt u automatisch met uw serverlocatie verbonden.

Hoe verbreekt u de verbinding vanuit Spotlight Search

Klik op Command (⌘) + spacebar.

In de Spotlight zoekbalk typt u: Disconnect

spotlight-search-disconnect

Hiermee opent u de ExpressVPN app en wordt de verbinding met uw serverlocatie automatisch verbroken.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

De ExpressVPN browser extensie gebruiken

Als u gebruik maakt van versie 6.4 (of later) van de ExpressVPN app kunt u de ExpressVPN browser extensie downloaden en gebruiken om de ExpressVPN app op afstand te bedienen met uw browser. De extensie is momenteel beschikbaar voor Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari.

In uw app klikt u op het hamburger menu (≡), u kiest Voorkeuren…, en gaat dan naar het tabblad Browsers. Klik op Get Browser Extension en volg de aanwijzingen op de pagina.

get vpn browser extension for mac

NB: Om de ExpressVPN browser extensie te gebruiken dient u de ExpressVPN Mac app (versie 6.4 of nieuwer) gedownload en actief te hebben. U kunt de ExpressVPN browser extensie niet gebruiken zonder de ExpressVPN app.

Lees hier meer over de ExpressVPN browser extensie.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

Toegang tot een printer en gedeelde mappen in een local area network

Het kan voorkomen dat u problemen ondervindt met de toegang tot gedeelde mappen en printers in een LAN wanneer u met de VPN verbonden bent.

Om dit op te lossen gaat u naar Network Lock instructies en de aanwijzingen over het toevoegen van het IP adres van uw printer.

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.

Terug naar boven

De app deïnstalleren

Om de app van uw Mac computer te verwijderen moet u de app eerst sluiten.

Open Terminal door te gaan naar Applicaties > Utilities > Terminal

Run /Applications/ExpressVPN.app/Contents/Resources/uninstall.tool

Typ “yes” als dit gevraagd wordt en voer uw wachtwoord in om te bevestigen dat u de app van uw computer wilt verwijderen.

enter password to uninstall app

Hulp nodig? Neem voor instant ondersteuning contact op met het ExpressVPN Support Team.