mac-devices

VPN nodig voor Mac?

Nu vrienden verwijzen

In deze tutorial leest u hoe u de ExpressVPN app voor Mac op uw Mac OS X instelt. Belangrijk: deze app vereist Mac OS X 10.10 (Yosemite), 10.11 (El Capitan)10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra), of 10.14 (Mojave) om te functioneren.

U kunt de versie van uw Mac vinden door te klikken op Over deze Mac in het Apple menu links bovenin uw scherm.

Stelt u het liever handmatig in? Bekijk de handleiding voor handmatig instellen voor Mac OpenVPN en Mac L2TP.

Spring naar hoofdstuk

De app downloaden
Uw activatiecode verkrijgen
De app installeren
ExpressVPN instellen
Met een VPN serverlocatie verbinding maken
Verbinding met een VPN serverlocatie verbreken
Een andere VPN serverlocatie kiezen
Van VPN protocol veranderen
Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN app
ExpressVPN starten en verbinding maken bij opstarten
De VPN Speed Test gebruiken
Gebruik Verbinding Per App (split tunneling)
Optioneel: de menubalk gebruiken
De Spotlight Search gebruiken om direct verbinding te maken
De ExpressVPN browser extensie gebruiken
Toegang krijgen tot printer and gedeelde folders op lokaal netwerk
De app deïnstalleren

De app downloaden

Open de Welkomstmail die u ontving na het aanmelden bij ExpressVPN. Klik op de link in de e-mail.

ExpressVPN welcome email with Set Up ExpressVPN button highlighted.

Indien u de link niet kunt vinden, log hier in op uw account.

ExpressVPN Sign-in screen with Sign In button highlighted.

Zodra u op de link in de welkomstmail heeft geklikt of ingelogd heeft op de website, klik op Download voor Mac. Hiermee wordt de download van de app gestart.

ExpressVPN setup screen with Download for Mac button highlighted.

Sluit het scherm nog niet! U heeft hem nodig voor de volgende stap.

Als u een oudere versie van ExpressVPN wilt downloaden en starten, klikt u op Alle versies weergeven en download de gewenste app versie. Handleidingen voor andere ExpressVPN Mac apps vindt u hier.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Uw activatiecode verkrijgen

Om ExpressVPN op uw Mac computer te gebruiken heeft u een activatiecode nodig.

Om de activatiecode naar het klembord te kopiëren, klikt u op het icoontje kopieer code in de rechterbovenhoek van het vak waarin de code weergegeven wordt. Deze zult u later nodig hebben.

ExpressVPN setup screen showing activation code and with Click to Copy button highlighted.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

De app installeren

Zoek het gedownloade bestand op uw computer en open deze. Er zal een scherm verschijnen, waarin staat “Dit pakket zal een programma openen om te bepalen of de software geïnstalleerd kan worden.” Klik op Doorgaan, en blijf op Doorgaan klikken totdat u bij het Installatiescherm komt. Klik op Doorgaan, en blijf op Doorgaan klikken totdat u bij het Installatiescherm bent.

ExpressVPN Installer introduction with Continue button highlighted.

Na het selecteren van de bestemming van de installatie klikt u op Installeren.

Installation Type screen with Install button highlighted.

U zult het volgende scherm ALLEEN te zien krijgen als u ExpressVPN voorheen al eens op uw Mac geïnstalleerd heeft. Als u dit scherm niet ziet, sla deze stap dan over.

• Selecteer Huidige account behouden als u ExpressVPN opnieuw installeert met dezelfde activatiecode als eerst.
  • Selecteer Verwijder bestaande account en gebruik een andere account als u een nieuwe activatiecode gebruikt.

Selecteer uw voorkeur en klik op Doorgaan.

Existing Account screen with Continue button highlighted.

Wacht tot de installatie voltooid is, en klik dan op Sluiten.

Installer Summary screen with Close button highlighted.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

ExpressVPN instellen

Nadat de installatie voltooid is, zal de ExpressVPN app opnieuw opstarten. Klik op Inloggen.

ExpressVPN Sign-in screen with Sign In button highlighted.

Voer uw activatiecode in op het ExpressVPN Setup scherm. Dit is de code die u eerder te zien kreeg. Deze kunt u plakken met Command + V, of door met de rechtermuisknop op het vierkante veld te klikken en op Plakken te klikken. Klik hierna op Inloggen.

ExpressVPN setup screen showing activation code field.

U zult worden gevraagd of u ExpressVPN bij het opstarten wilt starten. Selecteer uw voorkeur en klik op doorgaan.

ExpressVPN Launch on Startup request screen.Als laatste zal er gevraagd worden of u anonieme statistieken met ExpressVPN wil delen. Dit helpt ExpressVPN bij het continu verbeteren van zijn producten en diensten.

Selecteer uw voorkeur en klik op doorgaan.

ExpressVPN diagnostics sharing request screen.

Gefeliciteerd! U heeft nu toegang tot onze vele VPN serverlocaties.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Met een VPN serverlocatie verbinding maken

Om met een VPN serverlocatie verbinding te maken, klikt u op de Aanknop. ExpressVPN zal automatisch de locatie voorstellen die u een optimale ervaring biedt, Smart Location genoemd.

ExpressVPN home screen with On Button highlighted.

Zodra u het bericht “Verbonden” op het app scherm ziet, kunt u beginnen met veilig en vrij browsen!

Onder uw huidige locatie ziet u een lijst met app snelkoppelingen. Middels snelkoppelingen kunt u direct via ExpressVPN apps en websites openen (zoals videostreaming) zodra u verbinding heeft gemaakt. Lees hier meer over snelkoppelingen.

ExpressVPN home screen showing shortcuts bar.

Belangrijk: Één ExpressVPN abonnement kan op drie apparaten tegelijkertijd gebruikt worden, ongeacht het platform. Als u meer dan drie apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken op één abonnement, dan krijgt u dit bericht te zien:

ExpressVPN Too Many Connections warning.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Verbinding met een VPN serverlocatie verbreken

Om de verbinding te verbreken met een VPN serverlocatie, klikt u op de Aanknop terwijl de VPN aan staat.

ExpressVPN Connected screen with On Button highlighted.

U weet dat de verbinding verbroken is als u het bericht “Niet verbonden” ziet.

ExpressVPN Not Connected screen.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Een andere serverlocatie kiezen

Om een andere serverlocatie te kiezen, klikt u op de ellips (…) om de lijst met locaties te zien te krijgen.

ExpressVPN home screen with Location Picker ellipsis icon highlighted.

Om met een serverlocatie verbinding te maken, dubbelklikt u op de locatie.

De lijst met VPN locaties bestaat uit drie tabbladen: Aanbevolen, Alle, en Recent.

In het Aanbevolen tabblad worden de favoriete locaties van ExpressVPN voor u weergegeven.

ExpressVPN locations menu with Recommended tab highlighted.

In het Alle tabblad ziet u een lijst van locaties per regio. U kunt deze in- en uitklappen door te klikken op de driehoekige pijltjes.

ExpressVPN locations menu showing all locations tab.

Het Recent tabblad heeft twee onderdelen. “Recent verbonden” laat drie meest recente locaties zien waar u mee verbonden bent geweest. “Favorieten” laat de locaties zien die u heeft opgeslagen als favoriet door te klikken op het ster-icoontje naast de locatienaam.

ExpressVPN locations menu showing Recent locations.

U kunt ook naar uw favoriete serverlocatie zoeken met behulp van de zoekbalk. Typ de naam van uw gewenste serverlocatie in de zoekbalk in, en dubbelklik dan op de serverlocaties in de resultaten om er verbinding mee te maken.

ExpressVPN locations menu with search bar highlighted.

Nadat u de verbinding heeft verbroken met een serverlocatie die u heeft geselecteerd, kunt u teruggaan naar uw Smart Location (de locatie die aanbevolen wordt voor de meest vlekkeloze ervaring) door te klikken op Smart Location.

ExpressVPN home screen with Smart Location highlighted.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Van VPN protocol veranderen

VPN protocollen zijn verschillende methoden waarop uw apparaat verbinding maakt met een VPN server. Het veranderen van protocol kan ervoor zorgen dat u hogere verbindingssnelheden ervaart.

Om van VPN protocol te veranderen, tik op het Bovenmenu (≡) linksboven in het scherm… Zorg ervoor dat u niet verbonden bent met de VPN wanneer u dit doet.

ExpressVPN hamburger menu with Preferences highlighted.

In het Protocol tabblad selecteert u eerst het protocol dat u wenst te gebruiken, en keert dan terug naar het hoofdscherm van de app.

Belangrijk: PPTP en L2TP-IPsec bieden zwakke veiligheidsvoordelen en zouden enkel gebruikt moeten worden ter anonimisering of voor het veranderen van locatie.

ExpressVPN Preferences menu showing Protocol tab.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN app

De optie om een snelkoppeling toe te voegen verschijnt op het hoofdscherm nadat u verbinding heeft gemaakt met VPN. (Deze zal niet de eerste keer verschijnen als u verbinding maakt, maar wel vanaf de tweede keer.)

Met snelkoppelingen kunt u gemakkelijk en snel apps en websites opstarten vanuit ExpressVPN als u verbonden bent. Als u regelmatig een handjevol favoriete bestemmingen bezoekt na verbinding te maken met VPN—een bepaalde streaming-service of een sociaal netwerk bijvoorbeeld—hoeft u niet steeds terug te schakelen naar het hoofdscherm of de browser van uw apparaat om deze te vinden.

ExpressVPN Connected screen showing shortcuts bar.

Om een app of website te openen klikt u op het icoontje wanneer uw apparaat in verbinding staat met de VPN.

Als u minder dan vijf snelkoppelingen geselecteerd heeft, kunt u er eentje toevoegen door op het grijze (+) plusicoontje te klikken. U kunt ook snelkoppelingen verwijderen of weghalen door op het hamburger menu (≡) te klikken, en dan Voorkeuren > Snelkoppelingen te selecteren.

Klik op het (+) plusteken om een snelkoppeling toe te voegen, met een maximum van vijf. Om een snelkoppeling te verwijderen selecteert u deze en klikt u op het (–) minteken.

ExpressVPN Preferences menu showing Shortcuts tab.

Terug naar boven

ExpressVPN starten en verbinding maken bij opstarten

Om ExpressVPN op te starten en hier verbinding mee te maken bij het opstarten van uw Mac:

1. Klik op het hamburgermenu (≡) en klik dan op Voorkeuren > Algemeen.
  2. Onder Opstarten, selecteer de vakjes om ExpressVPN op te starten bij het opstarten en om verbinding te maken met uw laatst gebruikte VPN.

Terug naar boven

De VPN Speed Test gebruiken

Om de VPN Speed Test te gebruiken, zorgt u ervoor dat u geen verbinding heeft gemaakt met VPN.

Klik op het hamburgermenu (≡) en klik dan op Speed Test.

ExpressVPN hamburger menu with Speed Test highlighted.

Op het Speed Test scherm klikt u Voer Test Uit. Deze test zal enkele minuten duren.

Nadat de test klaar is, selecteert u de locaties met HOGE SnelheidsindexLAGE Wachttijd, and HOGE Downloadsnelheid.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Verbinding per app gebruiken (split-tunneling)

Met deze feature kunt u bepalen welke apps de VPN gebruikt en welke niet wanneer u verbonden bent met ExpressVPN.

Belangrijk: U dient de verbinding met de VPN te verbreken om uw split-tunneling instellingen aan te kunnen passen.
Om uw “Verbinding per app” instellingen te wijzigen klikt u op het hamburgermenu (≡) en ga naar Instellingen…
Vink het vakje aan in de Verbinding per app en klik op Instellingen.

Nu kunt u aangeven welke apps de VPN gebruikt en welke niet, wanneer u verbonden bent met ExpressVPN.

ExpressVPN Connection per App menu.

Maak gebruik van split tunneling

Belangrijk: De instructies hierna zijn alleen voor macOS High Sierra (10.13) gebruikers.

Volg de stappen hierboven in deze sectie, maar wanneer hierom gevraagd wordt klikt u op Open Systeemvoorkeuren.

ExpressVPN split-tunneling permissions menu with Open System Preferences button highlighted.

U krijgt een melding te zien met “Systeemextensie geblokkeerd”. Klik op Oké.

system extension blocked

In Systeemvoorkeuren, klik op Toestaan naast Systeemsoftware van ontwikkelaar “ExprsVPN LLC is geblokkeerd voor laden. U moet mogelijk op het sleutelicoontje klikken en uw wachtwoord invoeren om veranderingen aan te brengen.

security privacy

U kunt nu teruggaan naar de app en de split-tunneling instellingen veranderen.

IN DETAIL: Lees meer over de split-tunneling optie

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Als u de ExpressVPN app liever niet via het hoofdscherm gebruikt, kunt u ervoor kiezen te werken met de Menubalk. Bijna alle functionaliteiten zijn hierin opgenomen wanneer ermee gewerkt wordt via het app-scherm.

Om te werken met de Menubalk: klik op het ExpressVPN Menubalk icoontje (terwijl het hoofdscherm weergegeven wordt) op uw desktop, klik op het ExpressVPN Menubalk icoontje en klik dan op Voorkeuren…

select-preferences-menu

In het Geavanceerd tabblad, selecteer Menubalk & Dock.

expressvpn mac 7 appearance

U kunt deze stappen herhalen om zowel ExpressVPN via de Menubalk en het Dock, enkel de Menubalk, of enkel het Dock te gebruiken.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

De Spotlight Search gebruiken om direct verbinding te maken

Mac supergebruikers kunnen nu ook de Spotlight Search gebruiken om direct verbinding te maken met uw Favoriete, Aanbevolen, or Recent verbonden serverlocaties.

Hoe maakt u direct verbinding door Spotlight Search:

Druk op Command (⌘) + spatie.

In de Spotlight Search, typ: Verbinden met [naam serverlocatie]

Selecteer de locatie waarmee u verbinding wil maken en klik op Terug, of dubbelklik erop.

connect instantly with the spotlight search integration

Hierdoor wordt de ExpressVPN geopend en wordt er automatisch verbinding gemaakt met uw serverlocatie.

Hoe u verbinding direct verbreekt via Spotlight Search

Druk op Command (⌘) + spatie.

Typ in de Spotlight Search: Verbinding verbreken

spotlight-search-disconnect

Hiermee opent u de ExpressVPN app en wordt de verbinding met uw serverlocatie automatisch verbroken.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

De ExpressVPN browser extensie gebruiken

Klik vanuit de app op het hamburgermenu (≡), selecteer Voorkeuren…, en ga naar het Browsers tabblad. Klik op Get Browser Extensie volg de instructies op de pagina.

Get the ExpressVPN browser extensions on Mac.

Belangrijk: U kunt de ExpressVPN browser extensie niet gebruiken zonder de ExpressVPN app.

Klik hier om meer te weten te komen over de ExpressVPN browser extensie.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

Toegang krijgen tot uw printer en gedeelde folders op lokaal netwerk

Sommige gebruikers ervaren problemen bij het verkrijgen van toegang tot gedeelde mappen en printers op LAN tijdens het verbonden zijn met VPN.

Voor assistentie, zie Netwerksleutel instructies and instructies over hoe u het  IP-adres van uw printer toevoegt.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.

Terug naar boven

De app deïnstalleren

Om de app van uw Mac computer te verwijderen dient u eerst de app te sluiten.

Open Terminal door te gaan naar Toepassingen > Utilities > Terminal

Voer het volgende uit
/Applications/ExpressVPN.app/Contents/Resources/uninstall.tool

Typ “ja” wanneer hierom gevraagd wordt, en voer uw wachtwoord in om te bevestigen dat u de app van uw computer wenst te verwijderen.

enter password to uninstall app

Sluit Terminal. ExpressVPN is nu verwijderd van uw computer.

Hulp nodig? Neem contact op met het ExpressVPN Support Team voor directe assistentie.