Den här guiden visar hur du installerar ExpressVPN för Mac på Mac OS X.

Appen kräver Mac OS X 10.10 (Yosemite), 10.11 (El Capitan)10.12 (Sierra), 10.13 (High Sierra), 10.14 (Mojave) eller 10.15 (Catalina) för att kunna användas.

Du tar reda på vilken Mac-version du har genom att klicka på Om denna Mac i Apple-menyn högst upp till vänster på din skärm.

Viktigt: Om du använder Mac OS x 10.9 (Mavericks) eller äldre, använd L2TP eller OpenVPN mamanuella inställningar.

Gå till avsnitt

Ladda ner appen
Få din aktiveringskod
Installera appen

Installera ExpressVPN

Anslut till en serverposition
Koppla från en serverposition
Välj en annan serverposition
Byt till ett annat VPN-protokoll
Hur du lägger till genvägar i ExpressVPN-appen
Starta och anslut ExpressVPN vid uppstart
Kör VPN-hastighetstestet
Använd split-tunneling
Valfritt: använd menyfältet
Använd ExpressVPN:s webbläsartillägg
Kom åt skrivare och delade mappar på ditt lokala nätverk
Byt språk i ExpressVPN:s app för Mac
Avinstallera appen

Ladda ner appen

Öppna det Välkomstmejl du fick när du skaffade ditt ExpressVPN-abonnemang. Klicka på ”Installera ExpressVPN”.

Click the "Set Up ExpressVPN" link in the welcome email.

Om du inte hittar länken, logga in på ditt konto här.

Type your email and password to sign in to your ExpressVPN account.

Klicka på den röda nedladdningsknappen. Nedladdningen av appen kommer nu att starta.

Click "Download for Mac."

Låt det fönstret vara öppet! Du kommer att behöva det för nästa steg.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Få din aktiveringskod

För att använda ExpressVPN på din Mac-dator behöver du din aktiveringskod.

Klicka på aktiveringskoden i rutan för att kopiera den till dina urklipp. Du kommer behöva ange den senare.

Click the activation code in the box to copy it to your clipboard.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Installera appen

Gå till den nedladdade filen på din dator och öppna den. Det kommer att dyka upp en ruta med texten ”This package will run a program to determine if the software can be installed.” Klicka Fortsätt tills du kommer till skärmen Installationstyp.

Click "Continue" to install ExpressVPN.

Efter att du valt installationsplats, klicka Installera.

Click "Install" to install the ExpressVPN app.

Du kommer att se följande fönster ENDAST ifall du har installerat ExpressVPN på din Mac tidigare. Om du inte ser den här skärmen kan du hoppa över det här steget.

• Välj Behåll befintligt konto ifall du återinstallerar ExpressVPN med samma aktiveringskod som förut.
  • Välj Ta bort befintligt konto och låt mig byta till ett annat konto om du använder en ny aktiveringskod.

Välj det alternativ du föredrar och klicka på Fortsätt.

Click "Continue" to keep existing account.

Vänta tills installationen är slutförd och klicka sedan på Stäng.

Click "Close" to complete your installation.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Konfigurera ExpressVPN

När installationen är färdig kommer ExpressVPN att öppnas automatiskt. Klicka på Logga in.

Click "Sign In."

Ange aktiveringskoden på skärmen. Det är koden du kopierade tidigare. Du kan klistra in den genom att trycka ner tangenterna Command + V eller högerklicka i det rektangulära fältet och välja Klistra in. Klicka sedan på Logga in.

Paste your activation code to sign in.

Ifall du uppmanas att tillåta ExpressVPN IKEv2 läggas till i våra VPN-konfigurationer, klicka Tillåt för att fortsätta.

Click "Allow" to complete the VPN configurations.

Du kommer att tillfrågas ifall du vill att appen ska öppnas automatiskt när datorn startas. Välj det alternativ du föredrar för att fortsätta.

Select your preference for allowing ExpressVPN to launch when your computer starts.

Till sist kommer du att tillfrågas ifall du vill dela anonym statistik med ExpressVPN. Detta hjälper ExpressVPN att kontinuerligt förbättra sina produkter och tjänster. Välj det alternativ du föredrar och fortsätt.

Select your preference for helping improve ExpressVPN.

Gratulerar! Nu är du klar att ansluta till våra många serverpositioner.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Anslut till en serverposition

För att ansluta till en serverposition, klicka på On-knappen. Som standard kommer ExpressVPN att föreslå den position som ger dig den bästa upplevelsen, så kallad Smart position.

Click the On Button to connect.

När du ser att det står ”Ansluten” i appen innebär det att du kan börja surfa fritt och säkert!

Under din nuvarande position kommer du att se en lista över genvägar. Med hjälp av genvägar kan du snabbt öppna appar och hemsidor (till exempel för videostreaming) direkt från ExpressVPN när du anslutit.

Du kan läsa mer om genvägar här.

The "Connected" message on the ExpressVPN.

Observera: Ett enda ExpressVPN-abonnemang kan användas samtidigt på fem olika enheter, oavsett plattform. Om du försöker använda fler än fem enheter samtidigt på ett och samma abonnemang kommer den här skärmen att visas:

The "Connection Limit Reached" message on the ExpressVPN app.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Frånkoppla en serverposition

För att frånkoppla en serverposition, klicka på On-knappen medan VPN är påslaget.

Click the On Button to disconnect.

Meddelandet ”Inte ansluten” informerar dig om att du kopplat från.

The "Not connected" message on the ExpressVPN app.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Välj en annan serverposition

För att välja en annan serverposition, klicka på positionsväljaren för att se listan över VPN-positioner.

Click the Location Picker on the ExpressVPN app.

För att ansluta till en position dubbelklickar du på den.

Det finns tre flikar i listan över VPN-positioner: Rekommenderade, Alla och Senaste.

Under Rekommenderade ser du ExpressVPN:s toppval för dig.

The "Recommended" tab on the ExpressVPN app.

Under Alla listas serverpositionerna efter region. Du kan expandera och kollapsa listorna genom att trycka på de triangulära pilarna.

The "All" tab on the ExpressVPN app.

Under Senaste finns två sektioner. ”Senast anslutna” visar de tre senaste positionerna du anslutit till. ”Favoriter” visar de positioner du sparat som favoriter genom att klicka på stjärnikonen bredvid namnet på positonen.

The "Recents" tab on the ExpressVPN app.

Du kan också välja att söka efter önskad position genom att använda sökfältet. Skriv namnet på önskad position i sökfältet och dubbelklicka sedan på positionen i sökresultatet för att ansluta till den.

Search for a location you have recently connected to.

När du har kopplat från en serverposition kan du återvända till din smarta position (den som rekommenderas för bäst och smidigast upplevelse) genom att klicka på Smart position.

Click the Smart Location on the ExpressVPN app.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Byta till ett annat VPN-protokoll

VPN-protokoll är metoder din enhet använder för att ansluta till en VPN-server. Att byta protokoll kan hjälpa dig få snabbare anslutningshastighet.

För att byta till ett annat protokoll, klicka på hamburgarmenyn (≡) och sedan på Preferenser. Se till att du inte är ansluten till VPN medan du gör det här.

Click "Preferences..." on the ExpressVPN app.

Under fliken Protokoll väljer du det protokoll du vill använda och återvänder sedan till appens startskärm.

Select a protocol you want to use on the ExpressVPN app.

Viktigt: PPTP och L2TP/IPsec ger svag säkerhet och bör endast användas i anonymiserngssyfte och för att byta position.