Den här guiden visar dig hur du använder split tunneling-funktionen i ExpressVPN-apparna för Windows och Mac.

Viktigt: Split tunneling-funktionen är inte tillgänglig på macOS 11 och senare.

Gå till…

Vad är split tunneling-funktionen?
Vad händer med mina DNS-förfrågningar när jag använder split tunneling?
Så använder du VPN split tunneling på Windows
Så använder du VPN split tunneling på Mac

Vad är split tunneling-funktionen?

Split tunneling-funktionen låter dig bestämma vilka appar som använder VPN och vilka som inte gör det när din enhet är ansluten till ExpressVPN.

Om du till exempel vill att alla dina appar förutom Firefox ska använda VPN så kan du konfigurera ExpressVPN att ”dela tunneln” så att endast trafiken från Firefox inte går via den krytperade VPN-tunneln.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Vad händer med mina DNS-förfrågningar när jag använder split tunneling?

Så länge du är ansluten till ExpressVPN går alla dina DNS-förfrågningar via ExpressVPN:s servrar oavsett hur du konfigurerar dina inställningar för split tunneling.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s supportteam för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Så använder du VPN split tunneling på Windows

Obs: Du måste vara frånkopplad från VPN för att ändra inställningarna för split tunneling.

För att få tillgång till inställningarna för split tunneling klickar du på Meny-ikon. > Inställningar.

Klicka på "Inställningar."

I Split tunneling bockar du i rutan för Hantera anslutning per app (split-tunneling) och klicka på Inställningar.

Under "Split tunneling," klicka på "Inställningar."

Därifrån kan du välja olika alternativ för split tunneling. Utöka listan nedan för att läsa mer om varje alternativ:

Alla appar använder VPN

Om du väljer det här alternativet kommer alla dina appar använda VPN när du är ansluten till ExpressVPN.

I menyn Split runneling väljer du Alla appar använder VPN, och därefter klickar du på OK.

Välj "Alla appar använder VPN," klickar därefter på "OK."

(Om du väljer det här alternativet är det detsamma som att avmarkera rutan för Split tunneling i det föregående steget.)

Tillåt inte att valda appar använder VPN

Det här alternativet gör att utvalda appar inte använder VPN när du är ansluten till ExpressVPN. För att välja vilka appar som använder VPN, välj Tillåt inte att valda appar använder VPN och klicka därefter på Lägg till-ikon..

Välj "Tillåt inte att utvalda appar använder VPN," klicka därefter på "plustecknet."

Bocka i rutan bredvid varje app som du vill exkludera från VPN. Om du inte hittar en app klickar du på Lägg till ny app för att lägga till den i listan.

Klicka på "Lägg till ny app."

Klicka på OK > OK för att tillämpa dina ändringar.

När du är ansluten till ExpressVPN kommer all trafik förutom de valda apparna att använda VPN.

Tillåt endast att valda appar använder VPN

Det här alternativet låter dig välja vilka appar som ska använda VPN.

För att välja vilka appar som ska använda VPN väljer du Tillåt endast att valda appar använder VPN. Klicka därefter på Lägg till-ikon..

Välj "Tillåt endast att valda appar använder VPN," klicka därefter på"plustecknet."

Bocka i rutan bredvid varje app som du vill skydda med VPN. Om du inte kan hitta en app klickar du på Lägg till ny app för att lägga till den i listan.

Klicka på "Lägg till ny app."

Klicka på OK > OK för att tillämpa dina ändringar.

När du är ansluten till ExpressVPN kommer endast de valda apparna att använda VPN.

Viktigt: Split tunneling-funktionen är tillgänglig i ExpressVPN för Windows 12 (för närvarande tillgänglig som tidig förhandsvisning) och Windows 10 och äldre.