Wachtwoordgezondheid is een functie in ExpressVPN Keys die niet alleen de veiligheid van uw inloggegevens beoordeelt, maar u ook tips en adviezen geeft om die te verbeteren en u zo tegen het hacken van uw wachtwoorden beschermt.

Wachtwoordgezondheid is ontwikkeld om uw privacy te beschermen

De logins die u in ExpressVPN Keys bewaart, zijn niet toegankelijk voor ExpressVPN want zij worden beschermd door zero-knowledge encryptie. Dat betekent dat u de enige bent die uw wachtwoorden kan ontcijferen.

Dat is ook de reden dat de veiligheid van uw inloggegevens alleen plaatselijk, op uw eigen apparaat, kan worden beoordeeld. Het resultaat wordt alleen gebruikt om uw veiligheidsscore te berekenen en u in de app handige suggesties te doen. Uw veiligheidsscore wordt berekend aan de hand van de sterkte van uw wachtwoorden, of u hetzelfde wachtwoord meer dan eens gebruikt, en of de website URL’s die u hebt opgeslagen veilig zijn.

Wachtwoordsterkte

De score voor wachtwoordsterkte geeft een goede indicatie hoe goed uw wachtwoord bestand is tegen raadpogingen of brute-force aanvallen. ExpressVPN Keys beoordeelt de sterkte van uw wachtwoorden als u ze bijwerkt, en gebruikt daarvoor de zxcvbn bibliotheek, de gouden standaard van de branche. De score van uw wachtwoordsterkte wordt opgeslagen om er sneller bij te kunnen en is alleen toegankelijk als u ExpressVPN Keys ontgrendelt.

Hergebruikte wachtwoorden

ExpressVPN Keys controleert of uw wachtwoorden worden gebruikt voor meerdere logins op een manier waarbij uw privacy gewaarborgd blijft, en zeker is dat uw wachtwoorden niet worden ontcijferd en in het geheugen worden geladen tenzij het niet anders kan.

Dat gaat zo:

• De eerste vijf tekens van de hash van uw wachtwoord (een willekeurige reeks tekens die hoort bij uw wachtwoord) worden in ExpressVPN Keys opgeslagen als u uw wachtwoord bijwerkt.
  • Als meer dan een login gebruik maakt van dezelfde vijf eerste tekens van de hash van uw wachtwoord, wordt het wachtwoord ontcijferd om te bepalen of het inderdaad wordt hergebruikt.

Onveilige URL’s

ExpressVPN Keys controleert of de website URL die voor uw logins is opgeslagen begint met “http://” in plaats van het veiliger “https://”, en waarschuwt u als dat zo is, om te voorkomen dat u data onveilig verstuurt wanneer u bij die website inlogt.

Blootgestelde wachtwoorden

ExpressVPN Keys laat je weten of jouw wachtwoorden zijn blootgesteld in door HaveIBeenPwned toegevoegde datalekken. Je persoonlijke gegevens worden tijdens dit proces nooit gedeeld met externe partijen. Als je niet wilt controleren op blootgestelde wachtwoorden, kun je deze functie altijd uitschakelen in de instellingen van de app.

Je wachtwoorden worden nooit verstuurd naar ExpressVPN of HaveIBeenPwned
  1. ExpressVPN Keys maakt van elk wachtwoord een ‘hash’ van 40 karakters. Een hash is een onleesbare opsomming van tekens die je wachtwoord representeren.
  2. Vervolgens stuurt Keys enkel de eerste vijf tekens van elke hash naar de servers van ExpressVPN Keys, die dan het verzoek doorsturen naar HaveIBeenPwned.
  3. HaveIBeenPwned stuurt een lijst terug met wachtwoorden die de hashes hebben met dezelfde vijf tekens als die van jou.
  4. Tot slot vergelijkt ExpressVPN Keys ze lokaal op jouw apparaat.
Je IP-adres wordt nooit verstuurd naar HaveIBeenPwned

Om je privacy nog beter te beschermen, is je IP-adres nooit zichtbaar voor HaveIBeenPwned.

Wanneer Keys op blootgestelde wachtwoorden controleert, gaat het verzoek eerst door de veilige servers van ExpressVPN Keys voordat ze doorgestuurd worden naar HaveIBeenPwned, en terug via dezelfde route.

Twee-factor-authenticatie (2FA) niet ingeschakeld

ExpressVPN Keys laat u weten of je opgeslagen accounts compatibel zijn met 2FA en moedigt u aan om het voor die accounts in te schakelen. 2FA voegt een extra beschermingslaag toe en voorkomt ongeautoriseerde toegang, zelfs als uw wachtwoorden gecompromitteerd zijn.

U kunt zelfs Keys gebruiken als authenticator bij het aanmelden bij websites en diensten waarbij 2FA is ingeschakeld.