Den hÀr artikeln förklarar hur du ansluter en ExpressVPN Aircove-router eller en router som kör ExpressVPN till internet.

För att ansluta ditt hem till internet behöver du generellt sett ett modem. Den hÀr enheten fÄr du oftast av din internetleverantör. Ett modem ansluter ditt hem till internet, och en router ansluter generellt sett alla enheter i hemmet till modemet.

Standardkonfiguration

anslut expressvpn-routern till lan-porten

Anslut en ethernetkabel frÄn internetporten pÄ din ExpressVPN-router till en ledig LAN-port pÄ ditt modem eller din befintliga router.

Behöver du hjÀlp med en annan typ av konfiguration?

Kan du inte ansluta direkt till modemet, eller vill du anvÀnda din ExpressVPN-router i en annan konfiguration? Instruktionerna nedan tÀcker de flesta konfigurationer som vi stöder.

Kombo med modem-router
Hus eller lÀgenhet med fiber
Ethernet-switch
Wi-Fi Link
Mesh-nÀtverk
Wifi-avstÄndsförlÀngare
Flera ExpressVPN-routrar

GÄ till vanliga frÄgor

Kombo med modem-router

Vissa internetleverantörer kombinerar funktionerna frÄn ett modem och en router i en enda enhet. Om du bara har en enhet som förser dig med internetÄtkomst, och alla andra enheter ansluter till den för att fÄ internet, sÄ Àr det troligtvis en kombo.

Med den hÀr konfigurationen fortsÀtter du med installationen som vanligt (se diagrammet med standardkonfigurationen ovan).

Tillbaka till toppen

Hus eller lÀgenhet med fiber

anslut ExpressVPN-router till vÀgguttag

Ett hus eller lÀgenhet med fiber har Ethernet-portar i byggnaden som tillhandahÄller internetÄtkomst. Dessa portar Àr anslutna till modemet.

Anslut din ExpressVPN-routers internetport till Ethernet-vÀgguttaget.
Tillbaka till toppen

diagram showing an aircove go connecting to another wi-fi network

En Aircove Go kan anvÀnda ett annat wifi-nÀtverk för att fÄ internetÄtkomst.

Du behöver först sÀtta igÄng Aircove Go och ansluta en enhet till den (som en bÀrbar dator eller smartphone). PÄ den anslutna enheten anvÀnder du en webblÀsare för att gÄ till expressvpnrouter.com. Du kan se Aircoves konfigurationsanvisningar om hur du ansluter en enhet till Aircove.

I översikten pÄ Aircove Go vÀljer du molnikonen lÀngst upp till höger för att komma till internetinstÀllningarna. Om din Aircove Go saknar internetÄtkomst Àr molnikonen röd och överstruken.

Alternativt kan du gÄr till Aircoves internetinstÀllningar via menyfÀltet: VÀlj ikonen med tre streck lÀngst upp till vÀnster i översikten. Sedan vÀljer du NÀtverksinstÀllningar och dÀrefter InternetinstÀllningar.

Under internetinstÀllningarna vÀljer du Wi-Fi Link. Sen skannar Aircove Go efter wifi-nÀtverk i nÀrheten.

VÀlj vilket wifi-nÀtverk du vill att Aircove Go ska ansluta till och ange wifi-nÀtverkets inloggningsuppgifter (om du blir ombedd). Aircove Go kommer nu att ansluta till wifi-nÀtverket.

Obs: Om Aircove Go Àr ansluten till internet via bÄde Ethernet och wi-fi kommer den prioritera Ethernet-anslutningen dÄ den generellt sett Àr snabbare och mer pÄlitlig.

Din internethastighet kommer troligtvis att sÀnkas nÀr du anvÀnder Wi-Fi Link dÄ data mÄste överföras genom luften via tvÄ wifi-anslutningar.
Inloggningsportaler

Om du anvÀnder ett offentligt wifi-nÀtverk som har en inloggningsportal (t.ex. pÄ hotell eller kafé dÀr du kan behöva logga in via en webbsida för att anvÀnda platsens wi-fi) kommer Aircove Go be dig att gÄ till portalen och logga in. Ange uppgifterna i inloggningsportalen för att komma Ät internet.

Om skÀrmen för inloggningsportalen inte visas kan du prova att besöka http://captive.apple.com/hotspot-detect.html i webblÀsaren för att tvinga den att öppnas.

Ethernet-switch

En Ethernet-switch gör att flera enheter kan anslutas med kabel direkt till internet. SÄ hÀr ansluter du din ExpressVPN-router till en Ethernet-switch:

1. Se till att switchen Àr ansluten till ditt modem eller annan internetkÀlla.
  2. Anslut din ExpressVPN-routers internetport till en LAN-port pÄ switchen.

Tillbaka till toppen

Mesh-nÀtverk

Ett mesh-nÀtverk ger bÀttre wifi-tÀckning i större bostÀder. Detta uppnÄs genom att wifi-signalen levereras via flera mesh-noder som placerats pÄ olika stÀllen i byggnaden.

Metod 1: Anslut ExpressVPN-routern till en mesh-nod

diagram med aircove som Àr anslutet till LAN-porten pÄ en mesh-nod

Den hÀr konfigurationen skyddar bara enheter som Àr anslutna till ExpressVPN-routerns LAN-portar eller wi-fi. Resten av mesh-nÀtverket skyddas inte. Om du vill anvÀnda den hÀr konfigurationen ansluter du ExpressVPN-routerns internetport till en LAN-port pÄ en av mesh-routernoderna.

Metod 2: Anslut ExpressVPN-routern mellan internetleverantörens modem/router och mesh-nÀtverket

Aircove ansluter till lan-porten pÄ internetleverantörens router och skyddar dÀrmed hela nÀtverket

Den hÀr konfigurationen ger VPN-skydd till hela mesh-nÀtverket. SÄ hÀr gör du för att ansluta ExpressVPN-routern mellan internetleverantörens modem-router och mesh-routern:

1. Anslut internetporten pÄ ExpressVPN-routern till en LAN-port pÄ internetleverantörens modem-router.
  2. Anslut en LAN-port pÄ ExpressVPN-routern till WAN-/internetporten pÄ din mesh-router.

Enheter som Àr anslutna till mesh-nÀtverket kommer dock inte kunna nyttja Enhetsgrupper om mesh-routern inte Àr satt i bryggningslÀge (se anvisningarna frÄn mesh-routerns tillverkare). Om du har problem med att komma Ät ExpressVPN-routerns översikt i konfigurationen kan du lÀsa de hÀr felsökningsstegen.

Om du vill ha en populÀr mesh-router kan du prova Asus ZenWiFi, Eero, Google Nest Wi-Fi, Netgear Orbi och TP-Link Deco.

Tillbaka till toppen

Wifi-avstÄndsförlÀngare

aircove och avstÄndsförlÀngare

Om du har en stor bostad kan wifi-förlÀngare utöka den trÄdlösa signalens rÀckvidd och tÀcka eventuella dödzoner. Koppla in en förlÀngare nÀra kanten pÄ ExpressVPN-routerns trÄdlösa rÀckvidd och parkoppla den med nÀtverket. DÄ skickar den vidare signalen till fler delar av ditt hem. I de flesta fall kommer du kunna anvÀnda samma wifi-namn (SSID) och lösenord som pÄ din ExpressVPN-router.

Tillbaka till toppen

Om du vill ha en populÀr förlÀngare kan du prova Asus RP-AX56, D-Link EaglePro AI, Linksys RE7310, Netgear EAX15 eller TP-Link RE603X.

Flera ExpressVPN-routrar

flera aircove-routrar

Om du vill koppla ihop tvÄ eller fler ExpressVPN-routrar behöver du sÀkerstÀlla att var och en har en unik IP-adress. Annars kommer IP-adresserna stÄ i konflikt med varandra vilket hindrar dem frÄn att ansluta till internet.

SÄ hÀr ansluter du flera ExpressVPN-routrar:

1. Anslut den primĂ€ra routerns LAN-port till den sekundĂ€ra routerns ”internetport” med en Ethernet-kabel.
  2. Anslut till den primÀra routern via wi-fi eller Ethernet-kabel.
  3. PĂ„ den primĂ€ra routern gĂ„r du till Översikt och sĂ€tter den sekundĂ€ra routern i enhetsgruppen ”Inget VPN”.
  4. Anslut till den sekundÀra routern via wi-fi eller Ethernet-kabel.
  5. PÄ den sekundÀra routern gÄr du till Lokala nÀtverksinstÀllningar
  6. Under Router IP-konfiguration Àndrar du IP-adressen till nÄgot som skiljer sig frÄn de andra routrarna i nÀtverket. HÀr Àr nÄgra riktlinjer:
    1. Ändra bara det tredje blocket i adressen (t.ex. 192.168.132.1 ).
    2. VÀlj ett vÀrde upp till 255.
    3. Exempel: 192.168.132.1 → 192.168.133.1
  7. Klicka pÄ Spara
  8. Under DHCP-server i Lokala nÀtverksinstÀllningar bekrÀftar du att den första och sista klientens IP-adresser har uppdaterats till subnÀtets för routerns IP-adress:
    1. Exempel: Den första klientens IP-adress: 192.168.132.10 → 192.168.133.10
    2. Exempel: Den sista klientens IP-adress: 192.168.132.219 → 192.168.133.219

Tillbaka till toppen

Vanliga frÄgor

Kommer ExpressVPN-routern att fungera med min internetleverantörs modem eller router?

Om din internetleverantörs modem/router har en extra LAN Ethernet-port kommer du kunna ansluta din ExpressVPN-router till den.

För att din ExpressVPN-router ska funka med internetleverantörens modem eller router mÄste den ha stöd för DHCP, statisk IP eller PPPoE. Din internetleverantör bör kunna berÀtta för dig vad ditt modem eller din modem-router-kombo stöder.

Vad Àr statisk IP, DHCP och PPPoE för nÄgot?

DHCP, statisk IP och PPPoE Àr olika sÀtt att ansluta till nÀtverk som din internetleverantörs.

• DHCP (vanligast) funkar genom att automatiskt tilldela en IP-adress till din enhet.
  • Statisk IP funkar genom att manuellt mata in en IP-adress, subnĂ€tmask och standardgateway som du fĂ„r av din internetleverantör.
  • PPPoE funkar genom att ansluta till din internetleverantör med ett anvĂ€ndarnamn och lösenord som du fĂ„r av leverantören.

Vad gör jag om min ExpressVPN-router inte hittar min internetanslutning?

Du kan stöta pÄ problem nÀr du ansluter din ExpressVPN-router till internet, sÀrskilt om du anvÀnder en modem-router-kombo frÄn din internetleverantör. Om det hÀnder kan du prova lösningarna nedan.

Anslut ExpressVPN-routern till en annan LAN-port pÄ ditt primÀra modem eller din primÀra router

Vissa kombinationer möjliggör bara internetanslutning över vissa LAN-portar pÄ ditt primÀra modem eller din primÀra router. Prova att ansluta din ExpressVPN-router till andra LAN-portar pÄ modemet eller routern tills en av LAN-portarna fungerar.

SĂ€tt ExpressVPN-routern i modem-routerns ”DMZ”

En “DMZ” (demilitariserad zon) Ă€r en routerfunktion som gör att du kan öppna alla externa portar för en specifik IP-adress frĂ„n routerns lokala nĂ€tverk.

NĂ€r du sĂ€tter ExpressVPN-routern i modem-routerns ”DMZ” (demilitariserade zon), om funktionen stöds, kanske ExpressVPN-routern kan fungera som vanligt. Aircove har en egen brandvĂ€gg och det Ă€r sĂ€kert att sĂ€tta den i DMZ.

Du behöver kÀnna till ExpressVPN-routerns IP- eller MAC-adress för att sÀtta den i DMZ:

• IP-adressen hittar du pĂ„ skĂ€rmen InternetinstĂ€llningar i översikten
    • MAC-adressen hittar du pĂ„ etiketten pĂ„ ExpressVPN-routerns undersida

Hur du gĂ„r tillvĂ€ga beror pĂ„ vilken modem-router du fĂ„tt frĂ„n din internetleverantör. Prova att söka efter ”Hur konfigurerar man DMZ pĂ„ en <modellens namn>” eller kontakta internetleverantören för att fĂ„ hjĂ€lp.

SÄ stÀller du in DMZ
  1. Anslut till din modem-router via wi-fi eller Ethernet
  2. Hitta modem-routerns instÀllningssida
  3. Hitta DMZ-instÀllningarna (om funktionen stöds)
  4. Aktivera DMZ och ange IP- eller MAC-adressen som du hittade tidigare pÄ ExpressVPN-routern
  5. Spara instÀllningarna och starta om modem-routern
Instruktioner för specifika internetleverantörer

SĂ€tt modem-routern i ”bryggningslĂ€ge”

NÀr du bryggar tvÄ routrar blir den sekundÀra routern en förlÀngning av primÀrroutern, vilket gör att de kan fungera samtidigt.

SĂ€tt modem-routern i ”bryggningslĂ€ge” (kallas ocksĂ„ för ”bryggning”, ”transparent bryggning” eller ”endast modem”), om funktionen stöds. Det kan göra att ExpressVPN-routern kan fungera som vanligt.

Hur du ska gĂ„ tillvĂ€ga beror pĂ„ vilken modem-router du har fĂ„tt frĂ„n din internetleverantör. Prova att söka efter ”Hur sĂ€tter man <modellens namn> i bryggningslĂ€ge” eller kontakta din internetleverantör för att fĂ„ hjĂ€lp.

SÄ aktiverar du bryggningslÀget
  1. Anslut till din modem-router via wi-fi eller Ethernet
  2. Hitta modem-routerns instÀllningssida
  3. Hitta instÀllningar för routerlÀge (om funktionen stöds)
  4. Aktivera bryggningslÀge
  5. Spara instÀllningarna och starta om modem-routern
Instruktioner för specifika internetleverantörer

Hur Àndrar jag routerns DNS-servrar?

DomÀnnamnsystemet (DNS) Àr internets telefonbok. Man kommer Ät information online via domÀnnamn som bbc.com eller expressvpn.com. WebblÀsare interagerar via internetprotokolladresser (IP). DNS översÀtter domÀnnamn till IP-adresser sÄ att webblÀsare kan lÀsa in resurser som webbsidor.

NÀr VPN Àr anslutet anvÀnder routern ExpressVPN:s privata DNS-servrar.

NÀr VPN Àr frÄnkopplat skickas dina DNS-förfrÄgningar till din internetleverantör som kan anvÀnda informationen för att spÄra det du gör online. Vissa leverantörer kan ocksÄ sÀlja datan eller anvÀnda den för att visa riktade annonser.

Med ExpressVPN för routrar kan du anvÀnda alternativa DNS-servrar nÀr VPN Àr frÄnkopplat sÄ att dina DNS-förfrÄgningar aldrig visas för internetleverantören. Detta kan du aktivera i internetinstÀllningarna. Du behöver DNS-leverantörens IP-adresser (t.ex. Quad9 eller OpenDNS).

ExpressVPN-grÀnssnitt som visar DNS-instÀllningar med alternativa DNS-servrar

Obs: Anpassad DNS döljer inte din IP-adress eller krypterar din webbtrafik. ExpressVPN ansvarar inte för hur tredjepartsleverantörer av DNS hanterar din DNS-aktivitet.