Den här guiden visar hur du skapar ett starkt primärt lösenord. Ifall du stöter på några problem med lösenordshanteraren, läs problemsökningsavsnittet.

Ditt primära lösenord är det som skyddar dina data. Det gör att du, och bara du, kan komma åt och avkryptera de inloggningar som du sparar i lösenordshanteraren. Ditt primära lösenord behöver därför vara både säkert och lätt att komma ihåg så att ingen annan kan gissa det och du enkelt kan lägga det på minnet.

Välj ett unikt lösenord

Använd aldrig samma lösenord på flera konton. När du skapar ditt primära lösenord behöver det därför vara ett som du inte använder och inte har använt för andra appar och webbplatser, inte heller på ditt ExpressVPN-konto.

Välj ett lösenord du kommer ihåg

När du väljer ditt primära lösenord är det bra om det består av flera ord så att du får ett långt lösenord med minst 12 tecken.

Om det hjälper kan du gärna sätta ihop en kort berättelse av orden för att lättare komma ihåg dem. Om ditt lösenord är “MythKrakenRottenBagel#” kan du lägga en mening som “the myth of the kraken who ate a rotten bagel and hash brown” på minnet.

Du kan också separera orden med till exempel bindestreck för att göra lösenordet lättare att komma ihåg. I vårt exempel kan det bli “Myth-Kraken-Rotten-Bagel#”. Rekommendationen är att inte använda för många symboler eftersom alla symboler inte är tillgängliga på alla enheter.

Använd inte uppenbara, svaga lösenord

Undvik vanliga ordboksord som “apple” eller “boy,” ortsnamn, namn på familjemedlemmar och viktiga datum som födelsedagar eller jubileumsdagar. Använder du ovanliga ord blir ditt lösenord svårare att knäcka, och ännu svårare blir det om du med flit stavar dem fel.

Undvik även vanliga ersättningstecken, till exempel “P455w0rd” istället för “Password”.

Använd aldrig sekvenser av på varandra följande bokstäver, siffror eller tangenter, som “abcde45678” eller “querty12321”.

När du skapat ditt primära lösenord är det bra om du övar på att slå in det några gånger. Skulle du glömma lösenordet i framtiden kommer du behöva använda din återställningskod för att komma åt lösenordshanteraren.